Békéscsaba




 Békéscsaba



Békéscsaba – a Megyei Jogú Város Közép-Európa és Magyarország délkeleti kapujában, a román határtól, a nemzetközi határátkelőhelytől 20 km-re helyezkedik el. A fővárostól való távolsága 200 km, közúton Budapesttől 3 óra alatt érhető el. Békéscsaba 67 ezer lakosával, közúti és vasúti csomópontjával a térség közlekedési, ipari, kereskedelmi, kulturális és igazgatási központja. Nemzetközi közforgalmi és sportrepülőtere révén a légi forgalomba is bekapcsolható.


A város határából előkerült régészeti leletek tanúsága szerint a terület már évezredekkel ezelőtt lakott volt. Békéscsaba létrejöttét a 13. század második felére tehetjük. Nevével először az 1332-37-es pápai tizedlajstromban találkozunk. Itt már, mint templomos hely, vagyis templommal rendelkező település szerepel. Neve az Árpád-korban már használt Csaba személynévből ered. A 17. század végén a törökellenes harcok miatt a település elnéptelenedett. A törökök kiűzése után Békés megye a felső-ausztriai származású Harruckern család birtokába került. A család betelepítésekkel pótolta a hiányzó munkaerőt. Ezáltal a Felvidékről szlovák családok érkeztek. Az 1715-ös összeírás még nem említi Csabát. Két évvel később már 20 magyar és 2 szlovák család lakja. 1718-ban érkezik az első népesebb felvidéki szlovák telepes csapat, melyet később újabbak követnek. 1777-ben elkészül a településen átvezető Élővíz-csatorna is, amely a vizes rétek, mocsaras területek kiszárítását is elősegítette. A fő funkció azonban az Erdélyből az építkezésekhez szükséges faanyag ide úsztatása volt. A 19. század elején már Európa legnagyobb falujaként emlegették. 1841-ben megszerezte a mezővárosi címet és a terület legnépesebb településévé vált.

Békéscsaba gazdasági fejlődésében kiemelkedő szerepe volt a vasútnak, 1858-ban megépült a Pest-Arad, majd 1871-ben a Nagyvárad-Fiume vasútvonal. Ezáltal megnyílt annak a fejlődésnek a lehetősége, amelynek végeredményeként az óriásfalu regionális szerepkörű várossá lett. A városközpont arculatát meghatározó épületek az 1870-es években készülnek el. Békéscsabán a településszerkezet a 19. század elejére válik véglegessé. Az első világháború után, 1919. január elsejétől az akkor 40.000 lakosú település végre hivatalosan is elnyerte a városi rangot. A második világháború után újjászervezett megyerendszerben 1950-ben Békéscsaba megyeszékhely lett. Érdemi fejlődése az 1960-as évek környékén indult meg. Békéscsaba 1991 óta megyei jogú város.

A megyeszékhely, többnemzetiségéből (is) adódóan különleges kulináris élvezetek otthona. A hagyományos szlovák ízek széles választéka (kiszely leves, sztrapacska, brindzás haluska, stb.) mellett a messzeföldön híres csabai kolbászt kóstolhatják meg az idelátogatók. A csabai kolbász ünnepén, az októberi Kolbászfesztivál idején nem véletlenül tapasztalja mindenki: városunkban még a "kerítés is kolbászból van..."

A Csabai Kolbászfesztivál idén 2006. október 19 - 22. között kerül megrendezésre a Városi Sportcsarnokban és közvetlen környékén.
A fesztivált immáron tizedik éve rendezik meg Békéscsabán a csabai kolbász hagyományaira alapozva. Ennek keretében egy olyan rendezvény jött létre, amely bemutatja egy térség gasztronómiai, kulturális hagyományait, de lehetőséget teremt más vidékek számára is a bemutatkozásra. Emellett a helyi lakosság kikapcsolódási lehetőségeit is bővíti.
A Kolbászfesztivál a 2006-os évre is megtartotta a rendezvény korábbi szerkezetét: kiállítások, szakmai konferenciák, szórakoztató és kulturális programok, gasztronómiai és borbemutatók, versenyek, kiegészítő rendezvények teszik teljessé a kínálatot.



A Kolbászfesztiválhoz csatlakozva, idén is sor kerül a Borvigadalom rendezvényére. A szervezők célja a Borvigadalommal az, hogy az Alföldön, mely régió köztudottan nem a minőségi borok vidéke, népszerűsítsék ezen nedűket, s felhívják a figyelmet a bor és a gasztronómia kapcsolatának fontosságára, ami egy-egy disznótornál sem hanyagolható el. Idén második alkalommal rendezik meg a Turisztikai Kiállítást a Kolbászfesztivál keretein belül.


Munkácsy Emlékház - Tourinform Békéscsaba fotójaA megyeszékhely a honi szlovákság központja, a kolbászkészítés egyik legismertebb fellegvára. Békéscsaba nem szűkölködik látnivalókban, múzeumokban, művészeti alkotásokban sem. Ezekkel jórészt a belvárosban találkozhatunk.
Az egyik legismertebb magyar festő, Munkácsy Mihály számtalan szállal kötődik a településhez: itt nevelkedett nagybátyjánál, s a későbbiek folyamán több alkalommal is visszatért gyermekkora helyszínére. A világhírű művész emlékét két gyűjtemény, a Munkácsy Múzeum és az Omaszta-kúriában kialakított Munkácsy Emlékház is őrzi a városban.

Evangélikus templom - Tourinform Békéscsaba fotójaA Szeberényi téren álló Evangélikus Nagytemplom, 3000 ülőhelyével Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma, kiváló akusztikájának köszönhetően számos hangversenynek ad otthont. Vele szemben található a barokk stílusú Evangélikus Kistemplom, melynek tornyában látható a megye legnagyobb harangja. A Szent István téren áll az 1910-ben épült kéttornyos katolikus templom, a magyar téglagótika egyik legjelentősebb építménye.


Tájház - Tourinform Békéscsaba fotójaA közelben lévő Garay utcai jellegzetes előtornácos, úgynevezett "podsztyenás", 1856-ban épült Szlovák Tájházban létrehozott kiállítás a csabai módos nagygazdák XIX. századi lakáskultúrájának állít emléket. A nemzetiségi hagyományok ápolását szolgálja a Szlovák Kultúra Háza, melynek emeletén szálloda, földszintjén szlovák ételspecialitásokat kínáló étterem működik. A Szent István tér egyik legszebb épülete a romantikus stílusban épült Városháza, melynek belső udvara nyári zenés rendezvénynek, a Városházi Estéknek a színhelye.



Jókai Színház - Tourinform Békéscsaba fotójaA tér másik oldalán áll a Hotel Fiume a város legpatinásabb szállodája. Elnevezése a város fejlődését meghatározó Nagyvárad-Szeged vasútvonal végállomására utal. Elegáns étterme mellett hangulatos söröző és egy Mc Donald’s étterem áll a vendégek rendelkezésére. Közvetlen szomszédságában az Andrássy út elején található a Jókai Színház, Békés megye egyetlen állandó színtársulattal rendelkező kőszínháza. Felső szintjén vigadó és bálterem volt, amely ma, kamaraszínházként is működik.



Csaba Center - Tourinform Békéscsaba fotójaBékéscsaba joggal lehet büszke főutcájára, az Andrássy útra, amely egyben a város sétálóutcája. Az elmúlt időszakban felújított, díszburkolattal ellátott sétálóutcán színvonalas, minden igényt kielégítő választékot kínáló butikok, üzletházak mellett, kisebb szökőkutak, újonnan kialakított, gondosan ápolt kis parkok vonják magukra az arra járók figyelmét. A Korzó teret követően az Andrássy út és a Petőfi utca sarkán a város legifjabb büszkesége tárul a látogató elé, a 2001-ben átadott Csaba Center, a megye első bevásárló és szórakoztató központja, melynek harmadik emeletén 2003. őszén megnyílt a Jankay Galéria. A város legújabb kiállítóhelyén Jankay Tibor - a békéscsabai származású, Amerikában elhunyt művész - művei, és Dél-Amerikai eredetű etnológiai gyűjteménye mellett a térség kortárs művészeinek munkái is helyet kapnak.



Városismertető
A közel 64 ezer lakosú Békéscsaba Magyarország dél-keleti határán, Budapesttől mintegy 200 km-re található. Békés megye legfontosabb közúti és vasúti csomópontja, autóval, vasúton, nemzetközi közforgalmi és sportrepülőtere révén akár közvetlenül repülőgéppel is megközelíthető.
Évszázados épületeinek, megújult városképének, rendezvényeinek és a környék természeti értékeinek köszönhetően egyre több turista látogat ide.

Békéscsaba a megyei jogú városok között az egyik legtöbb zöldövezettel rendelkező település. Ligetekkel, virágokkal tarkított tereinek, hangulatos sétányainak köszönhetően az ország legélhetőbb városai közé tartozik.

A megyeszékhely egyik leghangulatosabb része a Fehér-Körös folyótól induló, s a Kettős-Körösbe torkolló Élővíz csatorna. A partján terül el a Széchenyi liget, ahol az 1850-ben emelt „Zenepavilon” épületében új, szépen kialakított, ökoturisztikai látogató központ várja a természetbarátokat. A park a város tüdeje, egyedi növényvilága, szépen kialakított pihenő részei különleges és romantikus séták színtere lehet. A csatorna partján húzódó szoborsétány alkotásai a városhoz kötődő híres személyek emlékét őrzik.

Békéscsaba legszebb műemléképületei közé tartozik a XIX. században emelt Fiume Hotel, a Jókai Színház vagy a Városháza, amelynek homlokzatát Ybl Miklós tervezte. Békéscsaba jelképe Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma, az Evangélikus Nagytemplom és az 1745-ben épült műemlék jellegű Evangélikus Kistemplom. Mindenképpen érdemes ellátogatni a helyi szlovákság hagyományait bemutató Szlovák Tájházba is.

A városcentrum képét az előbbiekkel együtt meghatározó Római Katolikus Plébániatemplom,  a magyar téglagótika egyik legjelentősebb építménye, építése 1910-ben fejeződött be.

        


A város szívében 1922-ben létesült Árpád Fürdő az elmúlt évek korszerűsítéseinek köszönhetően 10 medencéjével, gyógy- és wellness szolgáltatásaival teljesen megújulva várja vendégeit.
A gasztronómiai különlegességek kedvelői, az ínyencek Békéscsabán biztosan megtalálják a számításukat. Az egyik legjellegzetesebb helyi étel a város nevét viselő méltán híres csabai kolbász. Természetesen a jellegzetes szlovák ételek: a sztrapacska vagy a különleges káposztás levesek és a szilvapálinka sem hiányozhatnak a vendégváró asztalról. 

Békéscsabán egész évben színvonalas gasztronómiai és kulturális rendezvények várják az idelátogatókat.
A minden évben októberben megrendezésre kerülő Csabai Kolbászfesztivál az ország egyik legrangosabb gasztronómiai eseményévé nőtte ki magát. A programsorozatot évről évre kiegészítő kulturális és szórakoztató rendezvények, valamint disznóvágások színesítik, de az igazi attrakció mégis a kolbászgyúrás, amelyre hazai hírességek egész sora látogat el minden alkalommal. A város legnagyobb szabadtéri rendezvényei közé tartoznak még a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, illetve a Békéscsabai Lecsófesztivál.

Nyaranta a Polgármesteri Hivatal udvarán a Városházi Esték programjain híres művészek előadásai láthatóak. Háromévente nemzetközi bábfesztivált rendez a város, a ZENIT Zenei Ifjúsági Találkozó idején pedig a fúvószenétől hangosak az augusztusok.

További kiemelkedő városi rendezvények a Tavaszi Fesztivál téltemető-tavaszcsalogató programjai, a Csaba Expo Nemzetközi Kiállítás és Vásár, a Scherzo, a Zenés Ifjúsági Színpadok Országos Fesztiválja és az Országos Szólótáncfesztivál, a néptáncmozgalom szólistáinak bemutatkozásával.

Számos Európa- és világszerte közismert személyiség látta meg a napvilágot Békéscsabán, illetve élt hosszabb ideig a városban. Vitathatatlan, hogy a település legjelesebb lakója Munkácsy Mihály volt. Emlékét büszkén őrzi a város. Itt látható a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye. A Munkácsy Mihály Múzeum lett az Év Múzeuma és 2008-ban Magyarország Vendégbarát Múzeuma.
Az egykori Steiner-Omaszta-kúria ma már Munkácsy Emlékház, mely emléket állít a városhoz ezer szállal kötődő Európa- és világszerte ismert művésznek, számos értékes állandó és időszakos tárlatnak ad helyet. Emellett érdemes ellátogatni még a Jankay Galériába és a Meseházba is. 

A város kulturális értékeinek megtekintését követően egy kis természetjárással is fűszerezhetjük a programunkat. A környék látnivalói, a táj szépsége gyalogos és kerékpáros túrával fedezhető fel igazán. A Körösök Magyarország legtisztább folyói, a partokon kiépített szabadstrandok, horgászhelyek várják a vizek szerelmeseit. Békéscsaba környékén több lovasfarm is működik, amelyek nemcsak lovaglási lehetőséget biztosítanak, de igény esetén szállást és étkezést is kapnak a betérő vendégek.

Békéscsaba látnivalók képekben:
http://www.panoramio.com/user/3568517/tags/Bekescsaba

0 Response to "Békéscsaba"

Megjegyzés küldése