Eger

Eger

Eger Heves megye székhelye, a Bükk dél-nyugati lábánál, a tengerszint felett 180 m-re fekszik, Budapesttől mintegy 128 km-re. Elsősorban az Eger-patak völgye határozta meg a városszerkezetet, így észak-déli irányban 12 km hosszú, kelet-nyugati irányban pedig 3 km széles.


Eger és környéke


Eger - a vadregényes Bükk hegység lábánál fekszik, Közép-Európa egyik legszebb barokk városa. Az ezeréves püspöki székhely történelmi műemlékeinek és nevezetességeinek köszönhetően igen népszerű zarándokhellyé vált. Lássuk, mit kínál látogatóinak a hazaszeretet, a gyógyfürdők, és a bor városa!

Ágyu - egykor a várat védte - Faragó Ferenc fotója
A város látnivalói közül első helyen említjük meg a török idők győztes végvárát, az egri várat. Mint azt már a történelemkönyvekből is tudhatjuk, 1552-ben Dobó István várkapitány maroknyi csapatával több, mint 1 hónapig védte a negyvenszeres török túlerővel szemben. Az itt zajló ostrom után Eger a török hódítások elleni hősies küzdelem jelképe lett.

A főtér felé vezető Dobó utcában kapott helyet a Palóc Népművészeti Kiállítás. A kiállításon az Eger környéki néprajz színes emlékeit, hagyományait, csodálatos szőtteseit, népi hímzéseit, kerámiáit, gondos szűcsmunkáit, és egy palóc lakodalmas menet ünnepi népviseletét tekinthetjük meg. A férfiak érdeklődésére nagyobb hatással van a közelben lévő Fegyverkiállítás.


Minorita templom - Faragó Ferenc fotójaA Dobó térre, a régi piac helyére érve az ország egyik legszebb barokk templomát, a Minorita templomot csodálhatjuk meg, amelyet Páduai Szent Antal tiszteletére emeltek 1771-ben. A bejárat feletti szép zárókövön olvasható jelmondat önmagáért beszél: "Istenért semmi sem elég."


A közelben a Knezich Károly utca látványossága a 40 méter magas, 97 lépcsős minaret, Európa legészakibb török kori építménye. Az utca névadójának, a tizenhárom aradi vértanú egyikének a lakóháza itt állt, amelyre ma emléktábla emlékeztet.


Buttler ház - Faragó Ferenc fotójaA Kossuth Lajos utca csodálatos épületei, kovácsoltvas erkélyekkel díszített barokk, copf stílusú és rokokó palotái gyönyörködtetik szemeinket. Kiemelkedő építészeti értékekkel bír a Kispréposti palota, a Nagypréposti palota, a barokk ferences kolostor és templom, valamint a város egyik legrégebbik épülete, a Buttler-ház. A Buttler-ház arról is nevezetes, hogy falai között játszódtak Mikszáth Kálmán "Különös házasság" című regényének jelenetei. A Megyeháza kapualjában láthatjuk Fazola Henrik kovácsmester egyedülállóan szép kovácsoltvas kapuit. Érdemes beljebb is sétálni, mert a Megyeháza udvarán találunk még egy a 18. századból származó barokk épületet, amelyet börtönnek építettek. Később a Levéltárként használták, 1993 óta itt kapott helyet a Heves megye és Eger a 18-19. században című várostörténeti kiállítás és a Sportmúzeum.


Érseki Székesegyház - Faragó Ferenc fotójaAz Eszterházy tér ékessége a klasszicista érseki székesegyház, mely hazánk második legnagyobb temploma. A 19. században rekord idő alatt elkészült templomot sokáig díszítették. A szentélyben látható főoltárképen Szent Jánost, a bazilika és az egyházmegye fő védőszentjét láthatjuk. A turista szezonban naponta hallható orgona az ország legnagyobb orgonája!

A templommal szemközt áll a késő barokk kori Líceum. Emeletén az ország egyik legszebb könyvtára, a Főegyházmegyei Könyvtár várja látogatóit. A könyvtárterem míves copf stílusú bútorzata és mennyezetfreskója méltán vívja ki elismerésünket a 18. századi mesterek iránt. A 130 000 kötet között olyan értékeket is őriznek a könyvtár falai, mint az első, 1473-ban Magyarországon nyomtatott könyvet, Mikes Kelemen eredeti leveleit (1717-58), és az egyetlen hazánkban található Wolfgang Amadeus Mozart által írt levelet (1787. augusztus 2.)

A Líceum tornyában működik az ország első csillagászati múzeuma, a Spekula Csillagvizsgáló. Próbáljuk ki az 1779-os technikával felszerelt periszkópot, mely a csillagásztorony legérdekesebb, legkedveltebb berendezése. A periszkóp különlegessége abban rejlik, hogy a besötétített szobában lévő fehér asztalra vetíti a város élő képét.

Az egri Érseki Gyűjteményi Központ az Érseki palotában kapott helyet és a legjelentősebb egri püspökök és érsekek munkásságát mutatja be.


Széchenyi utca - Faragó Ferenc fotójaSajátos hangulata van a Széchenyi utcának, a város sétálóutcájának. Ínycsiklandó illatokat árasztó éttermek, teraszos cukrászdák és sörözők várják az arra járókat. Ebben az utcában két templom is található: a Szent Bertalan és a Szent Anna templom. A szemfülesek felfigyelnek a Patikamúzeum szép cégérére és a Tűzoltó téren a Tűzoltó Múzeumra.

A Vitkovics utcában a copf stílusú görögkeleti szerb templom jelenthet látnivalót. Szenteljünk figyelmet a templom remekmívű ikonosztázának, mely 1789-ből való.
A város fürdőnegyedében található a Török fürdő a török hódoltság alatt kialakult hagyományos fürdőkultúra emléke. Szomszédságában a Termálfürdő egész évben várja a fürdőzőket. A különböző medencékben megmártózva kellemes órákat tölthetünk el, ugyanakkor mozgásszervi betegségeinkre is gyógyírt lelhetünk. A Termálfürdő területén, és a fürdő melletti Érsekkertben tett sétáink alkalmával hatalmas platánfák látványa gondoskodik a meghitt hangulatról.

A fürdő másik oldalán a Szent József parkban épített díszes ivókútból a közelben feltörő ásványvízből kortyolhatunk. A park mellett áll a Makovecz Imre által tervezett Bitskey Aladár Uszoda nemzetközi és országos úszó- és vízilabda versenyek kedvelt helyszíne.


Egro borvidék - Faragó Ferenc fotójaEger városát sokan a kiváló vörös- és fehérborok hazájának ismerik. Az egri borok valóban messze földön ismertek, a leghíresebb azonban mégis az Egri Bikavér. Különleges zamatának, ízvilágának, bársonyos, mély színének köszönhetően az Egri Bikavér neve mára az egész világon fogalommá lett. Ha hangulatos egri borozgatásra vágyunk, térjünk be a Szépasszony-völgy tufába vájt évszázados pincéibe, vagy a Kőporosi, Verőszalai pincékbe, ahol végigkóstolhatjuk a táj világhírű borait!


Boros cégér - Faragó Ferenc fotójaAz egri emberek nemcsak szeretnek, de tudnak is ünnepelni! Az itt élők hiszik, hogy borban az igazság, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a városban évről-évre megrendezésre kerülő szőlő-és borünnepek. Júliusban az Egri Bikavér ünnepe Szent Donát napján, augusztusban a Bormustra, szeptemberben az egri és környékbeli Szüreti Napok, decemberben pedig a Szent János-napi borszentelés és a Borszalon várja látogatóit a borkóstolókkal egybekötött mulatságokra!

A borünnepeken kívül még számos kulturális rendezvény és fesztivál színesíti a palettát. Januárban az Újévi koncert, márciusban a Tavaszi Fesztivál, júniusban a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál, júliusban a Strandfesztivál, a Végvári vigasságok, az Agria Nyári Játékok, az Ünnepi fesztivál a barokk Egerben, augusztusban a Szépasszony-völgy Fesztivál, szeptemberben az Agria Nemzetközi Néptánctalálkozó várja változatos programjaival az érdeklődőket!

S hogy milyen étek kerüljön asztalunkra a barokk és a borok városában? A város világhírű vörösbora, az Egri Bikavér különleges zamata kitűnően érvényesül a pörkölt jellegű, valamint a sült húsételek mellett.
Persze az egries húsleves és az egri gömbpalacsinta se maradjon le a rendelésünkből!

Az Egri vár

Eger vára - a török idők győztes végvára.

Mi maradt meg nekünk a nagy múltú várból?

A vár területén régészeink feltárták a Szent István korabeli keresztelő kápolnát és a 12. századi román kori székesegyház maradványait, és hosszas munkával helyreállították a 15. századi gótikus püspöki palotát. Itt kapott helyet a Dobó István Vármúzeum, mely a vár történetének értékes dokumentumait, valamint a vár és a város összefonódó 1000 éves történetét mutatja be. A földszinti termek egyike a Hősök terme, ahol Dobó István síremlékét találjuk a vár védőinek emlékére állított monumentális szobrokkal. A terem egykor börtönkápolnaként is működött, a hátsó falon a rabok kézjegyeit, rajzait is láthatjuk, melyek felett a várvédők névsora olvasható, igaz nem az összes név maradt ránk.
A szomszédos épületben a 16-18. századi európai festészet képeit bemutató képtár ízelítőt ad hazánk híres festőinek munkáiból is.

Az egri várban - Faragó Ferenc fotójaA Setét kapun keresztül juthatunk be a kaszárnyatermekbe, ahol a kőtárat találjuk. Továbbsétálva ágyúszó jelzi, hogy elérkeztünk az ágyúterembe. Innen lépcsősor vezet a mélybe, a föld alatti aknafigyelő folyosókba, ahol a dobra helyezett borsó és a vizes edény gyöngyöző vize jelzi a török közelségét. Egy szimulált robbanás és a kialvó fény idézi fel az 1596-os ostrom nehéz pillanatait.
Jó újra feljönni és a szabadban Gárdonyi Géza sírjával találjuk szembe magunkat. Az egri remetét kívánsága szerint helyezték itt örök nyugalomra. Híres regényében az "Egri csillagok"-ban írta meg az egri várvédők hős és keserves küzdelmeit, s tette országszerte ismertté.

Gárdonyi szobra az emlékház udvarán - Faragó Ferenc fotójaA várban található Panoptikum, valamint az Éremverde együtt és külön-külön is sok érdekességet tartogat a látogatók számára.
Az Északi kapun kisétálva néhány lépésre található a Gárdonyi Emlékmúzeum. 1952-ben létesítették, az író egykori házában. Akik még az író idejében jártak a házban, meglepve tapasztalnák, hogy a bútorok szinte érintetlenül, eredeti helyükön állnak. A szobában látható régi cimbalom a híres muzsikusé, Dankó Pistáé volt, a festőállványon befejezetlenül maradt kép pedig Gárdonyi fiát, Sándort ábrázolja. Az emlékmúzeum érdekessége, hogy a hálószobában látható kis asztalon írta Gárdonyi leghíresebb – kötelező irodalommá vált - regényét 1897-99 között.

Tinódi Lanots szobra - Faragó Ferenc fotójaHa kilépünk a vár déli, alsó kapuján egy barokk város képe fogad bennünket: vár alján kanyargó, zegzugos, 18. századot idéző, romantikus kis utcákkal. A vár alatt helyezték el Tinódi Lantos Sebestyén szobrát, aki históriás énekében megénekelte a dicsőséges egri győzelmet.

Egri kirándulásunk alkalmával látogassunk el a környékbeli településekre is: Egerszalókra, Noszvajra, Bélapátfalvára és Szilvásváradra. Észak-Magyarország igen változatos arcát mutatja meg utunk során: szabadban legelésző ménesek, csodálatos vízesések, a vízeséseket fel-felváltó tavak, a tavakban ficánkoló pisztrángok, kristálytiszta hegyi patakok, gyógyerejéről neves termálvizek, és egy titokzatos ősemberbarlang látványa fogadja az erre járót.



Termálvízforrás - Faragó Ferenc fotójaEgertől délre, csupán 7 km-re, a Laskó-patak völgyében fekszik Egerszalók.

A hegyekkel övezett kis falu az egri borvidék része, ahol egyre több helyi borász kínál saját készítésű ízletes borokat pincéjében. Igazán különleges élményben lehet részünk a település határában szabadon feltörő termálvízforrás láttán. A termálvíz 12, biológiailag nélkülözhetetlen és 7 kedvező nyomelemet tartalmaz, gyógyászati célokra alkalmas. 1992-ben gyógyvízzé nyilvánították. A jelenleg folyó nagy beruházás 2 lépcsőben valósul meg. 2005 végére készül el a fürdőkomplexum és 2006 második felében a gyógyszálló. Az építkezés ideje alatt is lehetséges megmártózni a sokak számára gyógyulást hozó, panaszokat enyhítő vízben.


Eger látnivalók képekben:

0 Response to "Eger"

Megjegyzés küldése