Szolnok

Szolnok
Nagyításhoz kattintson a képre!

Szolnok megyei jogú város, Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelye. Lélekszáma körülbelül 75 000 fő, ezzel az ország 10. legnagyobb városa, egyben gazdasági, kulturális, egészségügyi központ. A Tisza partján fekszik a folyó egyik legfontosabb átkelőhelyénél, elsősorban e helyzet befolyásolta a fejlődését hosszú története során. Természeti adottságai közül kiemelkedő, hogy a város és térsége igen gazdag élővizekben

Az Alföld szívében fekvő, a Tisza-Zagyva találkozásának emelkedő szögletében kialakult megyeszékhely 2005-ben ünnepelte alapításának 930. évfordulóját. Talán a vizek és a magaslat marasztalta itt évezredeken keresztül a különböző kultúrájú népeket. Ma a múlt örökségei, a mai modern város, a Tisza, a Zagyva, a Holt-Tisza, a mellette elterülő kellemes üdülőövezet várja mindazokat, akik már felfedezték, és akik még nem ismerik a várost.

 

LÁTNIVALÓK


Szolnok történelme során 14 alkalommal pusztult el, ezért napjainkra kevés műemléke maradt. A Művésztelep szomszédságában áll a carrarai márványból készült Damjanich-emlékmű, kissé távolabb a szerényen meghúzódó Vártemplom. A Zagyva túloldalán a Tabán városrész újjáépített, de az egykori halászfalu utcaszerkezetét megőrző, emberléptékű házai között várja vendégeit a Tájházi Múzeum.

A Tisza-híd köröndjén túl, a belváros felé eklektikus stílusú, a múltszázad elejének hangulatát idéző épületek hívják fel magukra a figyelmet. Ilyenek a mai Varga Katalin Gimnázium, a bíróság és a megyeháza egyemeletes épülete 1878-ból. Szolnok főterén 1881-től állt a városháza földszintes épülete. Helyén a 19. század végén épült a lényegében mai formájában is látható, eklektikus stílusú, a főteret meghatározó építészeti alkotás.

Vele szemben, a tér másik oldalán található az 1860-as években magyar királyi szállónak nevezett, késő klasszicista stílusú épület. Ma a Damjanich János Múzeum kiállításainak ad otthont. A Kossuth-tér észak-keleti oldalán helyezkedik el a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár épülete. Emeletén az Európai Információs Pont az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekben segíti a tájékozódást.

A Tisza partján az egykor mintegy tízholdas, versailles-i stílusú park közepén épült fel 1928-ban a Tisza Szálló és Gyógyfürdő. Az itt talált termálvíz kiválóan alkalmas reumatikus és mozgásszervi betegségek gyógyítására, gyomorbetegségek enyhítésére. Innen csak néhány lépés a Szigligeti Színház országosan is kiemelkedő szépségű épülete. A színház 1912 tavaszára készült el, 800 nézőre méretezve, az akkor divatos szecessziós stílusban. Az Englert Károly tervei alapján épített színházépület a többszöri bővítések következtében úgyszólván teljesen elvesztette eredeti karakterét. 1991-ben újjászületett a Szigligeti Színház megnagyobbodva, korszerű berendezésekkel gazdagodva.

A patinás Tisza Szálló melletti parkban találkozhatunk városunk szülöttének, Verseghy Ferenc költőnek bronz portréjával. A színház előtti parkban Szigligeti Edének, vele átellenben pedig a város névadójának, Szolnok (Zounok) ispánnak egész alakos bronz szobra látható. A város egykori látképét meghatározó három templom ma is a Tisza-part látványossága. A város legjelentősebb műemléke, a 18. század derekán épült barokk stílusú ferences templom. Díszes szószéke és oltára különösen nagy figyelmet érdemel. A templom ma orgonahangversenyeknek is helyet ad. Az 1902-ben épült egykori zsinagóga, ma a Szolnoki Galéria, mely képzőművészeti kiállítások mellett nagysikerű hangversenyek otthona.

FÜRDŐKULTÚRA


Az 1928-ban felépült szálloda és gyógyfürdő az elmúlt évtizedek alatt igazi magyar gasztronómiai hagyományt teremtett és ápolja ma is. Különleges szerepet kapott a Szigligeti színház tőszomszédságában, hiszen bankettek helyszíne, költők és más művészek gyakorta felkeresett pihenő- és találkahelye is volt.

Magát az épületet és a gyógyfürdőt Hegedűs Ármin okleveles építész tervezte neobarokk stílusban. A kivitelezést Dömény, Ehrich és Bede építési vállalkozók végezték. A festőien szép Tisza-parton található szálloda gyógyító hatású vizével már évtizedek óta kedvelt kirándulóhelye a városba érkező turistáknak.

JELLEMZŐ PROGRAMOK



  • Szolnoki Zenei Fesztivál





  • Őszi Művészeti Hetek





  • Szolnok Jazz Fesztivál





  • Etno-zenei Folk fesztivál





  • Filmfesztivál





  • Globe Fesztivál





  • Vízikarnevál





  • Szolnoki Gulyásfesztivál





  • Szolnok látnivalók képekben:  
    http://www.panoramio.com/user/3568517/tags/Szolnok

    0 Response to "Szolnok"

    Megjegyzés küldése