Nyíregyháza

Nyíregyháza

 

Nagyításhoz kattintson a képre!Nyíregyháza az ország hetedik legnagyobb városa, az Észak- Alföld egyik legjelentősebb települése 120 ezer lakossal. A közelében három országhatár - szlovák, ukrán, román - található.
Ha még nem jártak Északkelet-Magyarország "fővárosában", Nyíregyházán, nem is tudják, hogy Magyarország e tája mennyi kellemes meglepetést tartogat.Csodálatos fürdő- és üdülőhelyét, Sóstógyógyfürdőt már a századelőn, a város szülötte Krúdy Gyula is elismerte, írásaiban gyakorta paradicsomként emlegette. Több mint 300, köztük számos különleges fajt bemutató Állatparkja is országosan ismert. Ha már ott járnak, ki ne hagyják hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeumának, a Sóstói Múzeumfalunak a megtekintését!


LÁTNIVALÓK



Nyíregyháza Magyarország hetedik legnagyobb városa, ahol számos érdekes programlehetőség közül válogathatnak az idelátogatók. A városban szép épületek közt, hangulatos sétákat tehetnek. Nyíregyházának számos szecessziós, eklektikus és barokk stílusú épülete van, melyek a régebbi korok polgári életformájának hangulatát őrzik és sugározzák a mai napig.




LÁTNIVALÓK

Sóstógyógyfürdő - a természet ajándéka

A város és Sóstógyógyfürdő között helyezkedik el a sóstói erdő, amelyet az itt élők méltán neveznek a város tüdejének, gyöngyszemének, ékességének.
sóstói erdő
Szívesen keresik fel fiatalok, idősek, sétálók és futkározók, akiknek erdei tornapálya, játszótér, esőbeállók, szalonnasütő helyek, sétányok épültek.

SóstógyógyfürdőSóstógyógyfürdő - édes élet

Sóstógyógyfürdő legújabb attrakciója az Aquarius Élményfürdő. Kialakításával és multifunkciós kínálatával több generáció együttes pihenését, kikapcsolódását szolgálja.
A felnőttek kedvelt pihenőhelye a Termálvilág. A regenerálódást termál medencék, pezsgőfürdő, Kneipp medence és szaunavilág biztosítja. A vendégek különböző relaxációs kezeléseket is igénybe vehetnek.
A fiatalok részére Élményvilág épült, ahol a legbátrabbakat óriáscsúszdák, hullámmedence és vízfüggönnyel, barlanggal készült vadvízi sodró-folyosó fogadja.
A legkisebbeket medencével, csúszdákkal, mesevárral, pihenőszobával felszerelt Gyermekvilág várja.

Nyíregyházi ÁllatparkNyíregyházi Állatpark - a legek Állatparkja

Mert a Nyíregyházi Állatpark 24 hektáros területével a legnagyobb az országban; a legszebb, mert a természet adta kincseket szinte érintetlenül hagyva illeszkedik környezetébe; a "legállatibb", mert lakói természetes élőhelyükhöz hasonló miliőben élnek; a leggazdagabb, mert vidéken itt található a legtöbb faj (300) és a legtöbb egyed (mintegy 3500);
a legegyedibb, hiszen csak itt látható például fehér tigris, arapapagáj, adax antilop, sávos manguszta, cápa; a legáttekinthetőbb, mert a látnivalókat kontinensenként csoportosították; a "legújabb", mert szakemberei minden évben újabb szenzációval rukkolnak elő.
Múzeumfalu
Múzeumfalu

A régió egyetlen szabadtéri néprajzi múzeuma 1979 óta várja a látogatókat, akik egységes keretbe foglalva ismerkedhetnek meg e táj sokszínű népi építészetével, lakáskultúrájával. A 7,5 hektáros területen kiépült egy faluközpont kézműves műhelyekkel, iskolával, tűzoltószertárral, harangtoronnyal, templommal, szárazmalommal, működő szatócsbolttal és kocsmával.
A paplakban és a magtárban rendezvényeket, fogadásokat tartanak, a kisnemesi házban kiállítások várják a közönséget, a kisdobronyi templomban esküvőket, kis koncerteket tartanak.

Népszerűek a húsvéti, pünkösdi, gyermeknapi, Szent Iván-éji, aratónapi, Mihály-napi programok, kézműves foglalkozások, koncertek, gasztronómiai bemutatók.

Kállay GyűjteményA Széchenyi utca elején tekinthető meg a Kállay Gyűjtemény. Tízezer kötetes könyvtár, kortörténeti értékű fotók, dokumentumok, Kállai Miklós egykori miniszterelnök levelezése, Ilosvay Ferenc író kéziratai, báró Apor Gábor rendjelgyűjteménye stb. képezi a törzsanyagot. Állandó kiállítások: a Kállay család emlékfala, Ilosvay Ferenc-emlékkiállítás, Máltai kiállítás, Falerisztikai kiállítás


Jósa András MúzeumJósa András Múzeum

A Benczúr téren emelkedő neoklasszicista stílust idéző monumentális épület a Jósa András Múzeum, mely nevét a híres tudósról és polihisztorról kapta. Nyíregyháza és a megye emlékeinek gazdag tárházát találjuk itt.
Állandó kiállításai között megtekinthető a Jósa András és Benczúr Gyula (festő, Nyíregyháza szülötte) emlékkiállítás, Krúdy Gyula (a város híres írója) élete és kora, valamint a nyíregyházi huszárokat bemutató tárlat. Figyelemre méltó a bronz-, vas- és honfoglalás-kori illetve numizmatikai gyűjteménye.

Görög Katolikus Egyházművészeti Gyűjtemény
Mindenképpen említést érdemel a Görög Katolikus Egyházművészeti Gyűjtemény, melyet a magyar görög katolikus egyház művészeti örökségének megőrzésére, tudományos feldolgozására és bemutatására alapítottak 1983-ban. Állandó kiállítása a bemutatott XVII-XVIII. századi ikonok, ikonosztázion faragványok, XVI-XIX. századi liturgikus tárgyak révén Északkelet-Magyarország több száz éves metabizánci kultúrájának egyik fontos, de kevéssé közismert egységébe ad betekintést.


Városi Galéria

A Selyem utcán áll a Városi Galéria épülete, mely egykor a város egyik legszebb polgárháza volt. Az 1988-ban megnyílt kiállítóhely őrzi a Nyíregyháza-Sóstói Nemzetközi Éremművészeti és Kisplasztikai Alkotótelep gyűjteményét. Időszaki kiállításain megtekinthetjük a kortárs képző- és iparművészek tárlatait, a már nem élő magyar művészek munkáit. Itt mutatkoznak be többek között a városban élő művészek is.
Görög katolikus templom Görög katolikus templom
 

A Bethlen Gábor utca elején emelkedik a kettőstornyú, kevert bizánci stílusban épült görög katolikus templom. A templom tervezésére Vojtovits Bertalant kérték fel, az építést Vojtovits Bertalanra és Barzó Mihályra bízták. A templom alapkövét 1895-ben helyezték el, majd rövidesen elkezdődött az építkezés, mely anyagi nehézségek miatt 1897 nyarára fejeződött be, s még ebben az évben megtörtént a felszentelés is. 1945-ben bombatalálat érte a templomot. A károkat állami segítséggel sikerült helyreállítani. A templom belsejében ékes ikonosztázion található, védőszentje Szent Miklós. 




Római katolikus társszékesegyház templom

A város központi terén, a Kossuth téren találjuk a római katolikus társszékesegyház templomát. A templom 1994-től püspöki székesegyház, melynek legszebb része a monumentális kereszthajó, boltmezőiben a négy evangélista alakjával. Gyakran hasonlítják a szegedi dómhoz, amelynél azonban korábban, 1902-1904 között épült Nagy Virgil tervei alapján. Dr. Samassa József bíboros, egri érsek 1902-ben tartott aranymiséjének emlékezetére, Isten iránti hálájából építtette a templomot Nyíregyháza város népe számára. Az erősen nemzeti érzésű főpap az Árpádházi magyar királyok templomépítészetét akarta követni azzal, hogy ezt a monumentális emléktemplomot későromán-koragótikus stílusban építtette. 

Református templomReformátus templom

A Kálvin téren áll az 1873-1882. között épült romantikus stílusú református templom. 1347-től találunk a templom elődjére vonatkozó utalásokat. Ez akkor az ecsedi Báthory család tulajdona mintegy háromszáz éven keresztül. Felszentelése 1883. július 3-án történt meg. A mai templom terveit Mehlhouse János készítette. A kelet-nyugati fekvésű templom keleti homlokzati tornya 38 m magas, a belső térben összesen 800 ülőhely van. Orgonáját Kerékgyártó István építette. Az épület nyaranta több nagyszerű koncertnek is helyet ad.

Evangélikus templom
A város legértékesebb műemléke a barokk evangélikus templom, mely Nyíregyháza zenei életének fontos színhelye. Zenekari, énekkari, orgonakoncertek váltják egymást egész évben.
Evangélikus templomAz épület több puszta építészeti alkotásnál, egy darabja a város történetének. Létezését II. József türelmi rendeletének köszönheti, melyet a hátsó, keleti oldalon, a sekrestye kapuja fölötti latin felirat örökít meg. A templom két év alatt készült el, 1784-86 között, Giuseppe Aprilis tervei alapján. A templom eredeti homlokzata, külseje az akkori helytartótanács kikötésének megfelelően dísztelen volt. A sivár és szegényes külsőt végül az 1885-86-os külső tatarozással sikerült tagoltabbá tenni. Az oldalfalakat erőteljes falpillérekkel ritmizálták, az ablakokat neoreneszánsz és neobarokk díszítésekkel látták el. Az evangélikus templom belső tere impozáns. A falakat copf stílusú, stukkóutánzatú mintákkal festették ki. A főoltár a máriapócsi görög katolikus templomból származik. A rokokóba hajló barokk oltárépítmény gazdagon faragott. 



Ortodox zsinagógaOrtodox zsinagóga
A város szép épülete az 1924-32. között, Baumhorn Lipót tervei alapján felépített ortodox zsinagóga. A zsinagógai térbe lépve megpillanthatjuk az emelvényt, ahol a Tórát olvassák fel, mely középen található, szemben pedig a keleti fal, középen az oszlopokkal keretezett frigyszekrény, ahol a Tórát őrzik.
A frigyszekrényt a zsinagógai tértől függöny választja el. A mennyezeten és a falakon festmények találhatók, ezek nem alakokat ábrázolnak, hanem törzsek és a csillagképek jeleit, bibliai jeleneteket és a zsidóság vallási szimbólumait. A festményeket Z. Szalay Pál nyíregyházi művésztanár készítette.



Evangélikus templom

A város legértékesebb műemléke a barokk evangélikus templom, mely Nyíregyháza zenei életének fontos színhelye. Zenekari, énekkari, orgonakoncertek váltják egymást egész évben. Az épület több puszta építészeti alkotásnál, egy darabja a város történetének. Létezését II. József türelmi rendeletének köszönheti, melyet a hátsó, keleti oldalon, a sekrestye kapuja fölötti latin felirat örökít meg. A templom két év alatt készült el, 1784-86 között, Giuseppe Aprilis tervei alapján. A templom eredeti homlokzata, külseje az akkori helytartótanács kikötésének megfelelően dísztelen volt. A sivár és szegényes külsőt végül az 1885-86-os külső tatarozással sikerült tagoltabbá tenni. Az oldalfalakat erőteljes falpillérekkel ritmizálták, az ablakokat neoreneszánsz és neobarokk díszítésekkel látták el. Az evangélikus templom belső tere impozáns. A falakat copf stílusú, stukkóutánzatú mintákkal festették ki. A főoltár a máriapócsi görög katolikus templomból származik. A rokokóba hajló barokk oltárépítmény gazdagon faragott.



A VÁROS NEVEZETESSÉGEI



A legek Állatparkja


A Nyíregyházi Állatpark 24 hektáros területével a legnagyobb az országban; a legszebb, mert a természet adta kincseket szinte érintetlenül hagyva illeszkedik környezetébe; a "legállatibb", mert lakói természetes élőhelyükhöz hasonló miliőben élnek; a leggazdagabb, mert vidéken itt található a legtöbb faj (300) és a legtöbb egyed (mintegy 3500); a legegyedibb, hiszen csak itt látható például fehér tigris, arapapagáj, adax antilop, sávos manguszta, cápa; a legáttekinthetőbb, mert a látnivalókat kontinensenként csoportosították; a "legújabb", mert szakemberei minden évben újabb szenzációval rukkolnak elő.
Az idén elkészült az elefántház, melynek első lakója is megérkezett Lengyelországból: Szabolcs, az ötéves elefántbika. Nem marad sokáig egyedül, mert még az idén elefánthölgyek is jönnek Sóstóra. Készül az őserdő terve, s nemsokára az Indiai óceán mélyén sétálhatnak a látogatók egy újabb beruházásnak köszönhetően. Az ország leglátogatottabb vidéki állatparkjában évente 300 ezer vendéget fogadnak.



Szabolcsi Almapálinka


A szabolcsi almapálinka tükrösen tiszta, frissen színtelen, illetve az érleléstől enyhén sárga, kellemes almaízű és -illatú gyümölcspárlat. Alkoholtartalma 40-50 V/V% közötti. Alapanyagként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén termesztett érett almát, vagy az almafeldolgozásból származó fő- és mellékterméket (almalé és -sűrítmény, hámozott héj, magház) használják fel. A leggyakoribb almafajták: Jonathan, Jona-gold, Golden, Red Delicious és Idared.
Az almapálinka a hagyományos parasztgazdaságok rendszeresen fogyasztott itala volt. Szerepet kapott a reggeli munkakezdés előtt, a csoportosan végzett munkák során (disznóölés, házépítés, aratás), a családi ünnepeken (névnap, keresztelő, temetés). Használatos volt a népi gyógyászatban fájdalomcsillapításra, sebfertőtlenítésre, népi gyógyitalok alapanyagaként. A gondos háziasszony mindig félretett néhány üveggel a rendkívüli alkalmakra, a ház körüli munkák, szívességek meghálálására.

Fürdőkultúra



Sóstógyógyfürdő


A város és Sóstógyógyfürdő között helyezkedik el a sóstói erdő, amelyet az itt élők méltán neveznek a város tüdejének, gyöngyszemének, ékességének. Szívesen keresik fel fiatalok, idősek, sétálók és futkározók, akiknek erdei tornapálya, játszótér, esőbeállók, szalonnasütő helyek, sétányok épültek.
A "névadó" a 9,5 hektár területű, két részre osztott, sós vizű szikes tó, melynek átlagos mélysége 1,5 méter. Vizének sajátos gyógyerőt tulajdonítottak régtől fogva, már Mátyás király korában is ismerték Igrice néven. A tudós polihisztor, Jósa András szerint a tó vize meggyógyít "görvénykórtól, csúztól, köszvénytől, idült lobbos izzadmányoktól és egyéb virágnyelven úgynevezett vérbetegségektől." A ma szakembere így fogalmaz: "sok oldott sót tartalmazó nátriumkloridos termál víz, amely … a brómos, jódos ásványvizek csoportjába sorolható." A gyógyvízzé minősített termálvíz kiválóan alkalmas gerinc betegségek, reumatikus, mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok enyhítésére, rehabilitáció és utókezelés esetén.


Aquarius Élményfürdő

Sóstógyógyfürdő legújabb attrakciója az Aquarius Élményfürdő. Kialakításával és multifunkciós kínálatával több generáció együttes pihenését, kikapcsolódását szolgálja. A felnőttek és az idősebbek kedvelt pihenőhelye a Termálvilág. A regenerálódást termál medencék, pezsgőfürdő, Kneipp medence és szaunavilág biztosítja. A vendégek különböző relaxációs kezeléseket is igénybe vehetnek.
A fiatalok részére Élményvilág épült, ahol a legbátrabbakat óriáscsúszdák, hullámmedence és vízfüggönnyel, barlanggal készült vadvízi sodró-folyosó fogadja. A legkisebbeket medencével, csúszdákkal, mesevárral, pihenőszobával felszerelt Gyermekvilág várja.

 

Jellemző programok



Vidor Fesztivál
Gyümülcs Karnevál

Kultúra


Móricz Zsigmond Színház


A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház 1894-ben épült, eklektikus stílusban; Alpár Ignác tervezte. 1955-ben teljesen felújították; csak a színpadi nyílás körüli négy fal maradt meg a régiekből, az épület minden irányban kitágult. A színháznak 1981 óta van önálló társulata.



Múzeumfalu


A régió egyetlen szabadtéri néprajzi múzeuma 1979 óta várja a látogatókat, akik egységes keretbe foglalva ismerkedhetnek meg e táj sokszínű népi építészetével, lakáskultúrájával. A 7,5 hektáros területen kiépült egy faluközpont kézműves műhelyekkel, iskolával, tűzoltószertárral, harangtoronnyal, templommal, szárazmalommal, működő szatócsbolttal és kocsmával.
A paplakban és a magtárban rendezvényeket, fogadásokat tartanak, a kisnemesi házban kiállítások várják a közönséget, a kisdobronyi templomban esküvőket, kis koncerteket tartanak. Népszerűek a húsvéti, pünkösdi, gyermeknapi, Szent Iván-éji, aratónapi, Mihály-napi programok, kézműves foglalkozások, koncertek, gasztronómiai bemutatók.

Görög-Katolikus Egyházművészeti Gyűjtemény

A Görög Katolikus Egyházművészeti Gyűjteményt 1983-ban alapította dr. Timkó Imre megyéspüspök azzal a céllal, hogy a görög katolikus magyarság történelmi és művészeti emlékeit gyűjtse, tudományosan feldolgozza és az érdeklődők számára bemutassa. 2000. május 7-én nyílt meg az új állandó kiállítás a Gyűjtemény légkondicilinált, mondern tűz- és vagyonvédelmi berendezésekkel ellátott kiállító termében. Címe: "A magyar görög katolikus egyház művészeti értékei a 18-20. században".


Jósa András Múzeum

A megye legrégibb, 1868-ban alapított közlnûvelõdési és tudományos intézménye, az 1918 óta Jósa András nevét viselõ megyei múzeum. A nyíregyházi megyei múzeum európai hírû régészeti gyûjteményét Jósa András (1834-1918), Szabolcs vármegye egykori tisztifõorvosa alapozta meg.


Nyíregyháza látnivalók képekben:  
http://www.panoramio.com/user/3568517/tags/Nyiregyhaza

1 Response to "Nyíregyháza"

  1. Unknown says:
    2010. november 18. 15:02

    Márton Napi vigasság Nyíregyházán:

    http://www.nyiregyhaza.eu/list.php?album=martonnap&kep=1

Megjegyzés küldése