Miskolc

Miskolc
 
Nagyításhoz kattintson a képre!

Miskolc az Északi-Középhegység legfontosabb helyén, az úgynevezett Miskolci-kapuban fekszik; a borsod-zempléni tájaknak nemcsak földrajzi központja, hanem a különböző tájegységek találkozópontja is. A várost a Bükk hegység, a Cserehát, a Zempléni-hegység és az Alföld északi csücske fogja közre. Miskolc a Nyitott kapuk városa, Magyarország esszenciája, itt minden megtalálható, ami az országban elszórtan van jelen.






 


Miskolc – a 172 357 lelket számláló Borsod megye székhelye az ország harmadik legnagyobb városa. A csodálatos környezetben fekvő, természeti szépségekben bővelkedő észak-magyarországi város igen gazdag történelemmel és kultúrával büszkélkedhet. Miskolci barangolásunk során érdekes múzeumok, impozáns épületek, csodás templomok, történelmi kiállítások, színes kulturális rendezvények vendégei leszünk!

Mielőtt nekivágnánk izgalmasnak ígérkező utunknak, ismerkedjünk meg a város rövid történetével!

Az 1891-ben felszínre került úgynevezett Bársony-házi leletek bebizonyították, hogy a település területén már az ősidőkben is éltek emberek. Az őskori kődarabok, a jégkorszaki ember kőszerszámai, Herman Ottó házának az építésénél, mintegy véletlenszerűen kerültek elő a föld mélyéből

.


Miskolc városáról már a kora középkor történetírója, Anonymus is említést tett az A magyarok cselekedeteiről című könyvében: "Árpád vezér Bors apjának, Böngérnek adományozta a Tapolca vizétől a Sajó folyóig terjedő földet, melynek Miskolc a neve."

A város számos kiemelkedő személyiséget adott hazánknak. Miskolcon látta meg a napvilágot Lévay József költő, Reményi Ede hegedűművész, sőt Herman Ottó természettudós is itt nevelkedett. Kaffka Margitot, Tompa Mihályt és Szabó Lőrincet a szülői ház kötelékei fűzték Miskolchoz.


 
A város atmoszféráját, hangulatát nagyban meghatározó 234 méter magas Avas-hegy elsősorban andezittufába vájt borospincéiről nevezetes. A jellegzetes utcákon 800 borokkal tele ódon pince sorakozik egymás mellett. Az avasi pincesor különleges varázsát növeli, hogy egyik pince sem fiatalabb 200 évesnél, a legtöbb 300 évesnél is öregebb. Ha tehetjük, ne csak kívülről szemléljük meg ezeket a szép kort megért borospincéket, hiszen a fenséges ízű borokat a hűs pincelyukakban tárolják!

A helyi borospincékben való felfrissülés után folytassuk utunkat, és fedezzük fel az Avas-hegy nyújtotta látnivalókat, építészeti értékeket!


A város építészeti remekein túl színes programkínálat várja a vendégeket.


A Csanyikvölgyben, csodálatos környezetben találjuk a Miskolci Vadasparkot, mely 95 állatfaj majd 500 példányának ad otthont. Képzelhetik mekkora a nyüzsgés, az izgés-mozgás! A park lakói közül igen szép számmal képviseltetik magukat a félmajmok, sőt itt láthatjuk Közép-Európa egyik legnagyobb természetes környezetben élő farkasfalkáját is! Ha már a vadaspark vendégei vagyunk, sétáljunk végig a szoborpark különös alkotásai között, ahol kiváló természettudósok, valamint kipusztult állatfajok szobrait tekinthetjük meg!

7


A májusban megrendezésre kerülő Diósgyőri Várjátékokon végvári vitézek lovagi tornái, íjász- és lovasbemutatók, illetve különböző bábelőadások gondoskodnak a középkori hangulatról.

Júniusban a komolyzene kedvelőit kényezteti a város, ekkor kezdődik ugyanis a "Bartók +…" elnevezésű kulturális rendezvénysorozat. A zenei rendezvény különlegessége, hogy minden évben új zenegéniuszok művei társulnak Bartókéhoz.

 

Júliusban a Miskolci Szimfonikus zenekar promenád-koncertje, valamint a Nemzetközi Dixieland Fesztivál csalogatja a zenebarátokat.

Augusztusban a diósgyőri várban tölthetjük el tartalmasan az időnket, hiszen ekkor vannak a Diósgyőri Vigasságok, és a Szent István király ünnepe.

Júniustól augusztusig a Péntek esték a Rákóczi-udvarban elnevezésű rendezvényen, júliustól augusztusig pedig a Collegium Musicum címet viselő orgonaesteken kapcsolódhatunk ki.


Ha körbejártuk Miskolc városát, feltétlenül szánjunk rá egy kis időt, hogy ellátogassunk a Miskolc üdülőkörzetében található miskolctapolcai Barlang- és Gyógyfürdőbe! A fürdő természetes barlangi járataiban feltörő 30ºC-os forrásvíznek a jótékony hatását már a 16. században felismerték.

Miután belekóstoltunk a miskolci emberek múltjába, jelenébe, ünnepeibe, megízleltük a város utcáinak, házainak varázslatos atmoszféráját, csemegézzünk a táj konyhájából! A választás nem lesz könnyű, hiszen az ősi családi receptek alapján elkészített házias ízek mellett a legkülönfélébb ételremekek színesítik a palettát. A hagyományos ételek közül megemlíteném a miskolci kocsonyát, a lacipecsenyét, és az otthon sütött friss perecet.






 

LÁTNIVALÓK  belváros


A Hősök terén a 18. századi barokk minorita templom és kolostor, a Hunyadi utcában az evangélikus templom, a Mindszenti téren pedig az eklektikus tornyokkal díszített Mindszenti-templom kínál számunkra érdekes látnivalót. A csodálatos barokk Mindszenti-templom plébániája előtt a kőből faragott "Csupros Mária" - szobor áll.

Belvárosi sétánk során ismerkedjünk meg az Erzsébet tér, a Városház tér, a Dísz tér, a Népkert és a Széchenyi utca látnivalóival, nevezetes épületeivel!

Az avasi kilátóval szemben található Erzsébet tér a régi belváros része. A téren látható Kossuth Lajost ábrázoló szobor arról nevezetes, hogy hazánkban itt állították fel az első egész alakos szabadtéri Kossuth - szobrot. A zöldben kialakított pihenőkert nem hiába kedvelt helye a miskolci embereknek: a szökőkút csobogása tökéletes harmóniát alkot a háttérben látható avasi kilátóval. Ha utunk során elfáradunk, és lazítani támadna kedvünk, nyugodtan megtehetjük: az Erzsébet fürdőben ugyanis természetes hévíz és szauna kényezteti vendégeit.

A közeli Városház téren két épületet is érdemes jól megnéznünk: a klasszicista stílusú Megyeházát és a vele szemben épült romantikus Városházát.

A Dísz téren találjuk Miskolc egyik nevezetességét, a kora tavasztól késő őszig pompás színekben tündöklő virágórát. A kevésbé hétköznapi, ám annál tetszetősebb órát a magasból is megcsodálhatjuk, az avasi kilátóból ugyanis nagyszerű panoráma nyílik a térre.

Elérkeztünk a belváros zöldövezetébe, a Népkertbe! A 3000 néző befogadására alkalmas sportcsarnok és a két műjégpálya jelenlétének köszönhetően itt zajlik a városi sportesemények színe-java. A nyaranta megrendezésre kerülő Miskolci Vásár is ebben a csodálatos zöld környezetben várja az érdeklődőket. A Népkert egyik sétányán olyan művészek szoborportréit láthatjuk, akiknek a neve Miskolc városához fűződik.

Miskolc sétálóutcájában, a Széchenyi utcában áll a város egyik legrégebbi emeletes lakóháza, az egykori barokk kúria, közismert nevén a Rákóczi-ház. A 17. századi épület főbejárata felett látható Aspremont-címer a ház egykori tulajdonosát, Rákóczi Julianna férjét, Aspremont herceget idézi.

A Rákóczi-házban kapott helyet a Miskolci Galéria. Falai között Miskolc város híres grafikusainak, többek között Kondor Bélának a műveit tekinthetjük meg. A Galéria épületében rendezik meg a híres Országos Grafikai Biennálét is, mely kétévente várja a látogatókat.

A Miskolci Galéria másik intézménye az úgynevezett Petró-ház, ahol Szalay Lajos rajzait tekinthetjük meg.

Menjünk át a Deák Ferenctérre! A Deák tér 3. számú épülete, azaz a Feledy-ház a Városi Művészeti Múzeum része. Itt tekinthetjük meg a magyar kortárs képzőművészet egyik meghatározó alakjának, Feledy Gyula Kossuth-díjas, Munkácsy-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész kiállítását.

A Deák tér másik nevezetessége az ortodox templom. A téren álló görögkeleti ortodox templomot 1785-ben kezdték el építeni, s építése 21 évig tartott. A templomot Közép-Európa legnagyobb, 16 méter magas ikonosztáza díszíti. A templom kegyképét, a Kazáni Fekete Máriát II. Katalin cárnő ajándékozta a magyarországi görög egyháznak. A templom mellett a Magyar Ortodox Egyházi Múzeumot találjuk. A múzeumban őrzik hazánk legértékesebb, leggazdagabb ortodox gyűjteményét.

A Rákóczi-házzal szomszédos a belváros legpatinásabb építészeti remeke, a boltozott Sötétkapu, mely a középkori piacteret választja el a Széchenyi utcától.

A Népkert közelében találjuk a Kós-házat, melyet Imreh Zsigmond festőművész építtetett Kós Károllyal. Érdekes építészeti megoldás a kertben szabadon álló ház lábazata és kerítése, melyek nyers terméskőből készültek.

Miskolc több megyei tájmúzeumot, emlékhelyet, gyűjteményt és kiállítóhelyet összefogó múzeuma a Herman Ottó Múzeum. A múzeum központi épülete a Görgey Artúr u. 28. szám alatt, kiállítási épülete a Papszer u. 1. szám alatt található. A Görgey Artúr utcában kiállított képtár a magyar nemzeti festészet 200 évét mutatja be. A Papszer utcai múzeum érdekessége, hogy egykor itt működött a város első iskolája. Az épület előtt Medgyessy Ferenc Herman Ottó-szobra áll. Gazdag gyűjteményében néprajzi, természetrajzi, ősrégészeti, helytörténeti és őslénytani kiállításokat tekinthetünk meg.

A Déryné u. 1. szám alatt egy romantikus, klasszicista és eklektikus jegyeket hordozó épületet találunk, a Miskolci Nemzeti Színházat. Hazánk első magyar nyelvű darabokat bemutató kőszínháza 1823. augusztus 24-én nyitotta meg kapuit, mely jeles alkalomból Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországon című darabját tekinthették meg a kedves nézők. Húsz esztendővel az ünnepélyes megnyitó után hatalmas tűzvész tört ki a városban, melynek következtében sok ház leégett. Sajnos, a fényes sikereket elérő színház is a lángok martalékává vált. 1846-ban Cassano József tervei alapján kezdtek neki az újjáépítésnek. A kitartó munkának köszönhetően 1857 szeptemberében végre felavathatták az új Nemzetit a nagyközönség előtt. A színházat azóta is többször felújították, ám az óratornyot eredeti pompájában láthatjuk. S hogy Thália mennyire szívébe zárta a miskolci színházat, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az immár 700 fős Nagyszínház, a 300 fős Kamaraszínház, a 100 fős Játékszín, és az 500 fős nyári színház az év minden szakában vastapstól hangos teltházzal fogadja a vendégeket. (A városi színjátszás mellett számos művészeti és kulturális program közül csemegézhetünk!)

A szomszéd házban, a Déryné u. 3. szám kapuján belépve a Színháztörténeti és Színészmúzeum kiállítását tekinthetjük meg. A múzeum a miskolci és a Miskolchoz kötődő színművészeknek állít emléket.

A Kazinczy utcai zsinagógát 1856-63 között építették. A sokak által példaértékű építészeti tervezés Ludwig Förster kezeinek munkáját dicséri.

Festői környezetbe, a Bükk-hegység kapujába, Miskolc mellé (Diósgyőr) épült a gótikus várból, kolostorból és jobbágyfaluból álló épületegyüttes. A történelmi jelentőségű várkastély kecsesen nyújtózkodó romjai a Szinva-patak völgyében található szikladombon magasodnak.

A napjainkban látható vár helyén a honfoglalás előtti időkben még gyűrű alakú földvár állt. A városrész neve is innen származik: geuru, gürü, gyűrű, azaz győr. A későbbi kővárat Ernye bán építtette a 13. században, 1243-1252 között, ám miután fiai csatlakoztak a Károly Róbert elleni lázadókhoz, fej-és jószágvesztés címen királyi birtokká vált.

Királyaink közül Nagy Lajos és Mátyás is többször tartózkodtak a palotában. Nagy Lajos sokszor udvarával együtt költözött a várba, Mátyás pedig szívesen vadászott a vadregényes táj sűrű erdeiben.

Mátyás uralkodása alatt építették ki a külső várfalövet és a vizesárok ellenfalát, továbbá a palota reneszánsz díszítményei is ekkor készültek el. Erre utal a díszesen faragott Mátyás-címer, amelyet a külső vár többszintes kaputornyának megmaradt faltömbjére helyeztek.

Az 1340-es évektől kezdve a birtok hosszú évekig királynéi javadalom, vidéki rezidencia volt. Elsőként Károly Róbert felesége, Lokietek Erzsébet kapta meg a birtokot, őt követte Zsigmond király második felesége, Czillei Borbála. Mátyás király mindkét arájának, a fiatalon elhunyt Podjebrád Katalinnak, majd Aragóniai Beatrixnak is ezzel a birtokkal kedveskedett. Az utolsó királynői birtokos II. Lajos felesége, Habsburg Mária volt a vár történelmében.

Látnivalók:

A diósgyőri vár tavasztól őszig változatos eseményeknek, színes programoknak ad helyet. Az állandó és időszaki kiállítások mellett itt láthatjuk Közép-Európa legtöbb viaszfigurából álló, összesen 67 darabos történelmi panoptikumát. Érdemes körbemennünk a kazamatákban elhelyezett panoptikum viaszfigurái között, mely hat életképben mutatja be a 14. századi virágzó középkor életét. Betekinthetünk a középkori királyok életébe, megtudhatjuk, hogyan öltözködtek királyaink és királynéink, miként zajlottak le a híres lovagi tornák, vásárok, középkori mulatságok.

Az észak-keleti toronyban egy másik panoptikumot, az 1381. évi turini békekötés ratifikálását megörökítő panoptikum várja az érdeklődőket.

A rondellában a Középkori Európa Fegyver- és Páncéltörténete c. kiállítás emléktárgyai tekinthetők meg.

Még ma is működő éremverő golyóprés (emlékérem legyártására alkalmas csavaros verőgép), valamint kézi éremverő vendégei lehetünk az észak-nyugati toronyban.

Az ötszögletű olaszbástyán látható a 16. századi díszágyú másolata.

Az észak-nyugati toronyból ugyan nem történelmi, de mindenképpen lenyűgöző látványosság vár ránk: a felfelé kígyózó lépcsőket megmászva lélegzetelállító panorámában lehet részünk.

A diósgyőri vár nyugati bejáratánál található elővár egyik épületében élt másfél évtizedig a magyar színjátszás egyik legkiemelkedőbb alakja, Déryné Széppataki Róza. Az egykori primadonna otthonában (ma Déryné-ház) színvonalas szolgáltatásokkal, gazdag italválasztékkal és ínyencségekkel, valamint sok más különlegességgel várják a vendégeket, akik akár az éjszakát is itt tölthetik.


 


Diósgyőri Vár

A Bükk-hegység kapujában épült a várból, kolostorból és jobbágyfaluból álló együttes. A vár magasba törő romjai a Szinva-patak völgyéből felmagasodó szikladombon emelkednek. E terület már a őskorban is lakott volt. Diósgyőrt a XII-XIII. sz. fordulóján élt Anonymus, III. Béla király jegyzője említi először.




A tatárjárás idejéig a Bors család tulajdonában volt a vár, amikor is elpusztult. Később új várat emeltek helyére, mely Ernye bán lakhelyéül szolgált. Ekkor már komoly kőépület volt. Nagy Lajos király is megszerette ezt a helyet, 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, amelyet aztán pompás, gótikus királyi várkastéllyá épített ki. Budával, Visegráddal és Zólyommal így Diósgyőr is királyi székhellyé vált és különösen az után vált jelentőssé, hogy I. Lajos a lengyel királyi trónt is elfoglalta. Ettől kezdve egész udvartartásával évente több hónapot töltött itt, ahol olyan fontos történelmi események is zajlottak, mint 1381-ben a velencei háborút lezáró turini béke ratifikálása. Lajos király halála után Diósgyőr a továbbiakban a királynék javadalma volt, 1424. és 1526. között hat királyné jegy-ajándéka, vidéki rezidenciája. Az utolsó királyné, aki itt is élt, Habsburg Mária volt, II. Lajos felesége.

Deszkatemplom




Deszkatemplom

A temetőkert bejárata szépen faragott székely kapu. 1698-ban e helyen már egy fatemplom állt, amit többször át- illetve újraépítettek, majd 1938-ban lebontottak és Szeghalmi Bálint városi főmérnök tervei szerint, székely stílusú fatemplomot építettek fel. A templom 1997. december 4-én gyújtogatás áldozatává vált. Az eredeti tervek szerint, közadakozásból újra felépített templomot 1999. május 2-án szentelték fel. Bejelentkezéssel látogatható.

Avasi arborétum

A más földrészekről származó növények, az egzóták érdekessé, változatossá teszik az arborétum növényanyagát, és egyben tapasztalatokat adnak azok hazai fejlődéséről, megtelepíthetőségéről, megjelenéséről. Az arborétum jelenlegi területe 6 hektár, ebből 4,5 hektár főként lombos fákat tartalmaz és benne egy kisebb, mintegy 0,5 hektárnyi, főleg fenyőkből álló területrésszel. A lombos fákból álló gyűjtemény telepítésének kezdete 1995, előreláthatóan 2005-ben fejeződik majd be, ezért ez ma még nem látogatható. A fenyőgyűjtemény különálló rész, területe 1,5 ha, mely 630 különféle fenyőfajt és -fajtát tartalmaz, összesen több mint 1000 példányt.

Lillafüred




Az ország egyik legszebb természeti adottságokkal rendelkező üdülőhelye, Lillafüred – közigazgatásilag Miskolc város része – a Bükk hegység keleti szélén, 350 méter tszf. magasságban, a Szinva völgyében, a meredek hegyoldalakkal határolt Hámori-tó mellett fekszik. A Hámori-tó az 1810-es években jött létre, amikor Fazola Henrik megépíttette a Garadna és Szinva patakok összetorkolásánál a zsilipekkel ellátott völgyzáró gátat, hogy a felső-hámori vasverők meghajtásához a vízierőt biztosítsa. A tó hossza körülbelül másfél kilométer, legnagyobb mélysége 9 méter. A tavon nyaranta a Lillafüred Alapítvány által működtetett csónak-kikötő üzemel.

A közhiedelem szerint Lillafüred névadója gróf Bethlen András földművelésügyi miniszter volt, aki 1892-ben felesége, Vay Lilla tiszteletére keresztelte el az egyik vadászat során felfedezett, lenyűgöző szépségű helyet.

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy már 1355-ben királyi vadaskert működött a Csanyik-völgyben. Tehát ez hazánk legrégebbi múltra visszatekintő állattartó helye. A Miskolc Városi Vadaspark lakossági összefogással jött létre, 1983. augusztus 20-án nyílt meg, s egy 21 ha-os gyertyános-tölgyes elegyes erdőben található. Területünk közvetlenül kapcsolódik a Bükki Nemzeti Parkhoz, így ízelítőt ad a Bükk hegység gazdag növényvilágából is. Állatkerti látogatása egyúttal egy csodálatos természeti környezetben tett erdei kirándulás is.

István-barlang

Lillafüred számos nevezetessége közé tartozik a kiépített és idegenforgalom számára is nyitott István-cseppkőbarlang, amely nem méretei vagy különleges képződményei miatt, hanem helyzeténél fogva vált híressé a Szinva-völgyben. A Lillafüred mellett elvezető egri műút felett magasodó hegyoldalban több kisebb-nagyobb üreget ismerünk, s a későbbi István-barlangot is csak mint "Kutya-barlangot" tartották számon. A hagyományok szerint a lillafüredi Kálvária-kápolna fölött nyíló lyuk akkor vált közismertté, amikor véletlenül beleesett egy kutya, s napokig tartó ugatására felfigyeltek a helyi lakosok. Végül is két vállalkozó szellemű fiatalember kötélen leereszkedett, s kimentette.

Az István-barlangban különleges formájú cseppköveket láthatnak a látogatók. Legnagyobb mélysége 55, hosszúsága mintegy 350 méter, a vezetett túra körülbelül fél órát vesz igénybe. Levegője miatt gyógybarlangként is számon tartják.

Anna mésztufa-barlang

Az Anna-mésztufabarlang nem monumentális termek, óriás-folyosók és csillogó cseppkőcsodák látványát ígéri. Az évtízezredek óta szeszélyesen kanyargó Szinva-patak által szállított mész növényekre kövült csippkéi apró termek mennyezetén, és a termeket összekötő keskeny, mesterséges folyosók falain figyelhetők meg. A Palota-szálló alatti 40-45 méter vastagságú mésztufatömeg nagyobb növényeket is magába zárt.


GASZTRONÓMIA




Miskolci kocsonya

A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a "Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka". A két világháború közötti időben több száz, vagy talán ezer ilyen emlék vitte hírül a kocsonya történetét. Hogy pislogott-e a béka a miskolci kocsonyában vagy sem, mindmáig nem derült ki. Az viszont igen, hogy a miskolciaknak régtől fogva kedvelt eledele volt, s mint ilyet, a sokadalmakon kívül a korcsmákban, vendéglőkben is feltálaltak, nem beszélve az avasi vagy tetemvári pincékről, pincézésekről.


FÜRDŐKULTÚRA




Miskolc-tapolcai barlangfürdő




A Barlangfürdő Északkelet-Magyarország gyönyörű, turisztikai látnivalókban is gazdag környezetében, Miskolc város üdülőterületén, Miskolc-Tapolcán található.

A 16. században törökök, és a közelben állomásozó császári csapatok, a környező települések görög kereskedői, és asszonyai által fürdésre, gyógyulásra és mosásra használt melegvizű forráshely egyre támogatottabb, ezáltal látogatottabb, és ismertebb lett.

Ez a termálvíz nem olyan tömény, mint egyes gyógyvizek (a fürdőegyüttesben felhasznált termálvíz összes sótartalma nem éri el az 1000 mg/l-t sem) és sokan éppen ezért kedvelik. Ebben a vízben ugyanis - szemben az egyes sokkal töményebb gyógyvizekkel - korlátlan ideig lehet fürödni, úszkálni.

A miskolc-tapolcai Barlang- és Gyógyfürdő az alábbi betegségcsoportok gyógykezelésére alkalmas:

mozgásszervi betegségek,
légzőszervi betegségek,
gyomor-bélrendszeri betegségek,
szív- és érrendszeri betegségek.


JELLEMZŐ PROGRAMOK



Miskolci Kocsonyafesztivál - február
Miskolci Nemzetközi Operafesztivál - június
Miskolci Borfesztivál és Kézművesvásár - június
Diósgyőri Várfesztivál - tavasztől őszig
Zene és Fényfesztivál - július


KULTÚRA



Miskolci Galéria, Rákóczi-ház

Miskolc első felháza, az úgynevezett Rákóczi-ház, a hajdanvolt barokk kúria, ahová 1996-ban "költözött át" a Miskolci Galéria. A több mint 300m2 kiállítóhelyen a periodikusan jelentkező kiállítások (Országos Grafikai Biennále, Téli Tárlat), a tematikus kiállítás sorozatok (A magyar sokszorosított grafika száz éve című, - a Magyar Nemzeti Galériával közös gondozású - történeti kiállítás sorozat) mellett kortárs hazai és külföldi alkotók, alkotócsoportok állítanak ki.

Feledy-ház

1988-ban a Deák tér 3. szám alatti műemlék jellegű épületben nyitották meg (az 1953-tól Miskolcon élő), Feledy Gyula életművét reprezentáló állandó kiállítást.

Petró-ház

Szalay Lajos grafikusművész állandó kiállítása.

Színháztörténeti és Színészmúzeum

A miskolci színészmúzeum gondolata Gyarmathy Ferenc színművészben fogalmazódott meg, aki az 1980-as évek közepétől gyűjtötte pályatársai relikviáit. A színművész és a köréje szerveződő Színész Emlékház Egyesület kezdeményezésére született meg a Miskolci Galéria által működtetett intézmény, amely 1996. október 22-én nyitotta meg kapuit.

Herman Ottó Múzeum Képtára

Mission Art Galéria

Miskolci Nemzeti Színház

A miskolciak mindig is kedvelték a színházat, és szívükön viselték a magyar színjátszás sorsának alakulását. Az egykori Korona-fogadó kocsiszínjében majd a Sötétkapu melletti csizmadiaszín alkalmi színpadán fellépő Déryné és társai oly mértékben meghódították a várost, hogy a miskolciak megrémültek, amikor 1816-ban a társulat Kassára indult vendégszereplésre: vajon visszatérnek-e a színészek? Ez a félelem adta meg a végső lökést ahhoz, hogy kőszínház építésébe fogjanak.

A Miskolci Nemzeti Színház hatalmas épületegyüttesének rekonstrukciója 1991 és 1996 zajlott, vezetője Bodonyi Csaba Ybl- és Széchenyi-díjas építőművész volt. A mai színház-komplexumban öt játszóhely található: Nagyszínház, Csarnok, Játékszín, Kamaraszínház, Nyári Színház.




0 Response to "Miskolc"

Megjegyzés küldése